KAMARIKUORO

Kamis

VASKIVUOREN LUKION KAMARIKUORO

 

Vaskivuoren lukion kamarikuoro on nuorisosekakuoro, jossa on noin 40 laulajaa. Kuorotoiminnalla on lukiossa pitkät perinteet aina vuodesta 1965, jolloin musiikkineuvos Toivo Korhonen perusti Vantaanjoen yhteiskoulun kuoron, nykyisen kamarikuoron edeltäjän. Vuosina 1990 - 2010 kuoroa johti musiikin maisteri Jukka Lehtinen, ja vuodesta 2011 johtajana on toiminut musiikin maisteri Jonna Vehmanen.

Kuoro esiintyy vuosittain kotimaassaan useissa konserteissa. Kuoro on tehnyt myös monia ulkomaille suuntautuneita menestyksekkäitä konserttikiertueita ja festivaalivierailuja mm. Pohjoismaihin, Viroon, Itävaltaan, Sveitsiin, Unkariin, Englantiin, Kiinaan (2003) ja Etelä-Afrikkaan (2006). Kuoro on esiintynyt useita kertoja radiossa ja televisiossa, julkaissut kuusi äänilevyä ja viisi CD-levyä, joista viimeisimpänä Pelottomien riemulaulu (2018). Lisäksi Vaskivuoren lukion kamarikuoro on ollut mukana kantaesittämässä uusia suomalaisia sävellyksiä ja tehnyt yhteistyötä useiden musiikin ammattilaisten kanssa (mm. Vantaan Viihdeorkesteri).

Vaskivuoren lukion kamarikuoro on kautta vuosikymmenten kuulunut suomalaisten nuorisosekakuorojen parhaimmistoon. Vuosina 2003-04 kuoro nimettiin Suomen Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi ja 2005-07 kulttuuriministerin Nuori Kulttuuri -lähettilääksi. Keväällä 2014 kuoro voitti VocalEspoo –kuorofestivaalin koulukuorokilpailun lukiosarjan ja keväällä 2016 kuoro palkittiin Neerpeltin kansainvälisillä kuorofestivaaleilla oman sarjansa ensimmäisellä palkinnolla (cum laude). Kesäkuussa 2017 kuoro saavutti Tampereen sävel –kuorofestivaaleilla kaksi kultaleimaa ja lokakuussa 2017 kuoro voitti EBU:n järjestämän Let the peoples sing –kilpailun lapsi- ja nuorisokuoron sarjan.

Keväällä 2020 kuoro oli valittu kilpailemaan Corkin kansainväliseen kuorofestivaalin kilpailusarjan finaalissa, mutta koronapandemian vuoksi matka siirtyy ainakin vuodella eteenpäin. Koronakevään etäopiskelun seurauksena syntyi virtuaalikuorovideo Jussi Chydeniuksen säveltämästä ja Julia Junttilan sanoittamasta Pelottomien riemulaulusta, joka keräsi sosiaalisessa mediassa yli 700 000 katselukertaa.

Kuoronjohtaja Jonna Vehmanen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen osastolta vuonna 2008 ja Metropolia-ammattikorkeakoulusta kuoronjohtajaksi Jani Sivénin luokalta vuonna 2015. Jonna on johtanut useita eri kuoroja pääkaupunkiseudulla: hän johti Vantaan musiikkiopiston lapsikuoroja vuosina 2002–2020 sekä toimi Satakuntalaisen osakunnan kuoron taiteellisena johtajana vuosina 2005–2012. Vaskivuoren lukiossa hän on johtanut kamarikuoroa ja mieskuoroa vuodesta 2011. Hän toimi EMO Ensemble -kamarikuorossa laulajana vuodesta 2004 sekä alttojen viskaalina vuosina 2011–2017. Kuoronjohtamisen ohella myös kuoromusiikin sovittaminen ja säveltäminen on lähellä Jonnan sydäntä.

 

Esiintymispyynnöt

Kuoronjohtaja Jonna Vehmanen
vehmanenjonna(at)gmail.com

tai

Rehtori Elina Arokannas
elina.arokannas(at)vantaa.fi

 

Kuoron jäsenet

Kuoroon valitaan uudet jäsenet koelaulun perusteella syys- ja kevätlukukauden alussa. Pääsykokeeseen kuuluu vapaavalintainen laulu ilman säestystä, ennakkotehtävä, äänialan testaus sekä haastattelu. Pääsykokeista ilmoitetaan lukion tiedotteissa.

Alumnikuorot

Syksyllä 2001 perustettiin Vaskivuoren lukion kamarikuorossa laulaneista laulajista kuoro nimeltään Qoro Quando. Kuoron tarkoituksena on jatkaa siitä, mihin lukion kamarikuorossa päästiin, eli pitää taiteellinen ja ohjelmistollinen taso korkealla. Kuoroa johtaa Jori Männistö.

Myös vuonna 1986 perustettu Vantaan kamarikuoro on Vaskivuoren lukion kamarikuoron edeltäjän, Vantaanjoen kuoron alumnikuoro. Kuoroa johtaa Ilona Korhonen.